Je bent nu op de Theaters pagina van Klezmajeur

Theatervoorstelling door Klezmajeur

>>> KlezzzStage <<<

Theaterprogramma 'Klez La Vie !!!!'

Met ons huidige programma "Klezz La Vie" nemen we u mee en vieren we gezamelijk dat ons lot is verweven met dat van de medemensen, ondanks de uitdagingen en tegenslagen die het leven biedt.


Avondvullend, in overleg aanpasbaar.
Een CD met een groot deel van de nummers is beschikbaar.

Hier beneden vind je meer informatie over dit theaterprogramma.
Met ook een terugblik op onze eerdere theaterprogramma's
VOORHEEN:

Theaterprogramma 'A Mentsh ...'


LANG(er) GELEDEN

Theaterprogramma 'Fun Gasn un Rebbn'
ACTUEEL:

Theaterprogramma 'Klez La Vie !!!!'


Vier dat je van de wereld mag en kan genieten, samen en in vrijheid, zodat niemand te kort komt. Zoek naar concrete mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan de vermindering van het leed dat zo velen anderen lijden.

Met haar huidige/nieuwe programma "Klez La Vie' vertelt Klezmajeur over een arme jonge rabbijn die zijn leven wijdt aan studie en boeken, en geen tijd heeft genomen om een vrouw te vinden. Een oude wijze collega geeft hem de raad om zijn wijsheid eens in de praktijk te brengen, plus een zak geld voor zijn toekomstige bruiloft. Onderweg treft de jonge rabbijn een dorp in rouw; een bruiloft kan onverwacht niet doorgaan, omdat een zorgvuldig bijeengespaarde bruidsschat is verdwenen.

Ruzie en verwijten alom, totdat kinderen voor een omslag zorgen. De bewoners zetten zich in om de bruiloft te redden, maar komen nog geld tekort.

De jonge rabbijn staat voor de vraag wat wijs handelen nu inhoudt.

En zijn besluit betekent…

feest!


VOORHEEN:

Theaterprogramma 'A Mentsh ...'

Voorheen speelden wij voor heel wat theatertjes het programma: 'A Mentsh'.
Begeleid door prachtige muziek uit vele streken (Oekraine, Roemenie, Turkije, maar ook Amerika) Humoristisch, melancholisch, net dat traantje en een boel vreugde ...
We volgen de kleine Yankele en later de grote Yoshke in de leerschool van het leven. Geboren in Litouwen rond 1890 groeit hij op. We zien hoe zijn moeder hem al helemaal voor zich ziet als Talmoed-kenner en zakenman. We zingen een Kinderlied voor Rozmarin (Rozmarins Nigun en Tsiribim) met grapjes over de rabbijn en over die domme (of juist slimme?) inwoners van Chelm. We zien hoe Yankele De Sirba en de Wet leert (Sirba en Unzer Toirele), en samen feesten we mee met De Verloving en de Drank (Far der Tnoim en A bisele Mashke). Na de zoete smaak van de Hora met Uitjes (Hora mit tsibeles) en het jaarlijkse traditionele Brood op het Water (Fun Tashlikh) komt in 1908 de 'priziv', de oproep van de tsaar om mee te vechten tegen de Japanners. De reis van Yoshke begint op het station bij het afscheid van zijn geliefde (Yoshke fort avek). We volgen zijn ontsnapping in wat nu Turkije is, waar hij de Lazikos leert kennen, de muziek van de Met een Dans uit Roemenië (Rumanian Volekh) en melancholisch over die Vrolijke tijd in Moskou (Moskve Freylekh) komen we aan in Dzankoye (Kolomeyka en Hey Dzankoye), waar de Joden door Stalin naartoe verbannen zijn, en waar ze tegen alle verwachtingen in een bloeiende boerengemeenschap op de kaart weten te zetten. Maar … ook de betrekkelijke rust in Dzankoye gaat voorbij en alleen Amerika lijkt nog veilig. De muziek uit Turkije reist mee overzee met de Turk in Amerika (Terk in Amerika). Na een pittige dans, de Heyser bulgar, laat Yoshke zich eens goed nat plensen in de Regndl. Hij heeft wel veel kennis opgedaan over de wet en de moraal, maar een echte goochemerd is hij niet geworden. En als hij vele jaren later terugblikt op zijn leven, kan hij alleen maar concluderen: Od lo ahavti dai, hij heeft nog niet genoeg liefgehad.
Slaap zacht, mijn Yankele. Moeder zal nog menig traantje laten voordat jij een Mentsh geworden bent.


NOG LANGER GELEDEN:

Theaterprogramma 'Fun Gasn un Rebbn'

Nog langer geleden brachten wij ons theaterprogramma 'Fun Gasn un Rebbn'.
Een bonte verzameling van nummers met uiteenlopende emoties. Dwaalend door straten en stegen werd de muziek omlijst door achtergronden en annecdotes over kritische zelfbeschouwing en inspirerende naastenliefde