Je bent nu op de 'PR materiaal' pagina van Klezmajeur

Wat weetjes over Klezmajeur:

..........>>> Klezz Class <<<.............

Als je voor je feest, bruiloft, podium, cultureel gebeuren of welk evenement dan ook reclame wilt maken kan je gebruik maken van het onderbeschreven materiaal.
Mochten er nog vragen zijn die hieronder en elders op de site niet beantwoord zijn dan beantwoorden we ze graag!

Achtergrond van Klezmajeur

Klezmajeur is een klezmer groep die uit vier personen bestaat:
De groep heeft als doel om mensen een vrolijke EN leerzame tijd te geven door het maken van muziek en (indien gewenst) te vertellen over de culturele achtergronden bij Klezmer. We gebruiken daar wat eenvoudige requisieten bij. Dit gaat met een kwinkslag, diverse smaakvolle maar toch indringende grappen, en HEEL erg veel noten.
Daardoor is de groep heel geschikt voor familie feesten, maar ook als onderdeel van een cultureel festival of een lesprogramma op school.
Klezmer heeft heel wat te bieden op het gebied van interculturele uitwisseling. Dit onderstrepen wij nog eens met de samenwerking met Dilvar Goktas.

De groep is opgericht in mei 2006, na een proefconcert bij Kraaij en Balder in Eindhoven. Sindsdien heeft de groep een fikse serie optredens achter de rug, in theaters, bij feesten, bruiloften, festivals, culturele podia, verzorgingstehuizen
De naam van de groep is een woordspel met 'Klezmer', en 'Majeur' om het vrolijke karakter van de muziek die we maken aan te geven.
In de uitspraak van 'Klezmajeur' komt GEEN 'T' voor, als je het te moeilijk vindt om een 'z' uit te spreken aan het einde van een lettergreep maak je er maar een 's' van, dat is minder erg dan 'kletsmajeur'... De leden hebben allemaal een achtergrond in de volksmuziek, hoewel de accenten ietwat verschillen:
Cora is door zigeunermuziek beïnvloed.
Erwin heeft les gehad van mensen als Jaap Mulder (Di Gojim), Margot Leverett (Klezmatics), Shura Lipovsky en hij volgt les bij Michel Marang.
Heleen heeft haar sterren verdiend met Russische muziek.
Onno komt uit de Poolse volksmuziek en speelde in begeleidingsorkesten bij folkloristische dansen.
De leden hebben elkaar ontmoet bij een cultureel evenement waar ze in diverse groepen speelden, en na een 'after party jam session' besloten om samen door te gaan. Na meerdere optredens waar vrolijke muziek werd gespeeld, hebben we een theater programma gemaakt. Dit wordt in de toekomst verder uitgebreid.
Samen een ideale combinatie voor een pracht avondje of middagje klezmer!

Achtergronden bij Klezmer

Klezmer (Hebreeuws (kley zemer) voor 'instrument van het lied') is van oorsprong feestmuziek voor bruiloften en andere feesten. Het komt uit oost-Europa waar het in de Joodse gemeenschap is ontstaan uit een samensmelting van veel stijlen volksmuziek: Roemeens, Russisch, Pools, Turks en ook invloeden uit Bulgarije en Arabische muziek hoor je er in terug. Je kan er dan ook geweldig op dansen. En de toonsoorten klinken nogal exotisch. Dat klopt, want we gebruiken die toonsoorten niet in de westerse muziek. We hebben er zelfs geen algemeen geaccepteerde schrijfwijze voor! Dat geldt ook voor sommige ritmes zoals de 'Hora'.
In Klezmer komen ook veel glissando's voor, en een speciaal emotioneel 'hikje' dat ook wel 'Krekhtsn' wordt genoemd. De klarinet kan zowel lachen als huilen, en de viool doet daar niet voor onder. Op die manier neemt klezmer je mee door een emotionele achtbaan.

Foto

Bijgaand een foto die je kan kopiëren, het is een vrij hoge resolutie die ook voor papier is geschikt.
Om de foto te krijgen: klik met de rechter muis knop op de foto en kies 'Save as' (of 'bewaren als')

Klezmajeur speelt in een park, onderweg naar weer een feest en een mooi optreden. Foto: Hans Schulten.